Museumwerf 't Kromhout

Neeltje en Doede
Lang geleden, in 1757 kocht Neeltje Hendrikse de Vries voor haar man Doede Jansen Kromhout een stuk grond om een scheepswerf te beginnen. Doede was namelijk scheepstimmerman. Hiermee begint de turbulente geschiedenis van scheepswerf ‘t Kromhout. Eerst werden er schepen gemaakt van hout en later van ijzer, maar nieuwe eigenaren, zoals de familie Goedkoop, brengen daar verandering in. Er komt een nieuwe smederij , een werkplaats voor stoommachines en er worden scheepsmotoren gemaakt. Werf ‘t Kromhout wordt te klein voor al die enorme motoren en de familie Goedkoop begint een fabriek in Amsterdam Noord.

De familie Ceuvel
De werf wordt verkocht aan de familie Ceuvel die er weer een echte scheepswerf van maakt. Maar het blijft niet goed gaan in de scheepsbouw. Auto’s, treinen en vliegtuigen gaan de plaats in nemen van schepen. Voor de familie Ceuvel betekent dit dat ze niet meer genoeg geld verdienen en in 1967 wordt de werf te koop aangeboden. Het ziet er naar uit dat de werf gesloopt zal gaan worden, maar gelukkig zijn er wat mensen in Amsterdam die de werf kopen.

Nu
Het plan om er een werkende scheepswerf van te maken gaat niet door. Er is wel een werkend museum, waar je nu nog oude stoommachines, motoren en een werkplaats met smederij van vroeger kunt bekijken. Ook zie je er oude schepen en er lopen mensen rond die veel weten van het oude scheepsambacht. Zelfs Neeltje en Doede zouden er tevreden mee zijn geweest.

     
 

Museumwerf 't Kromhout
Hoogte Kadijk 147
Amsterdam
tel. 020-6276777

Openingstijden 2011
Iedere dinsdag van 10-15 uur

Toegangsprijzen 2011
Volwassenen: € 4,75
Kinderen: € 3,75
Groepen van 15 personen of meer op afspraak.

Bereikbaarheid
Per auto: richting CS Amsterdam
Per trein: Amsterdam CS, bus 22/32/71, halte Wittenburgergracht
reisinfo OV 0900-9292