Kasteel Amerongen

Op de oude burcht
Aan de buitenkant lijkt Kasteel Amerongen helemaal niet op een kasteel. Er zijn geen torens en dikke vestingsmuren met schietgaten. Toch wordt het een kasteel genoemd omdat het huis in de17de eeuw werd gebouwd op de fundamenten van een burcht uit 1286. Burcht is een andere naam voor kasteel. Om het kasteel heen ligt de slotgracht en je kunt alleen naar binnen over de stenen brug met twee verdiepingen. Welke verdieping zou jij nemen? Ga je als ridder of jonkvrouwe, of als bediende of bezorger naar binnen?

Ridder of jonkvrouw
Ben je ridder of jonkvrouw dan moet je over het bovenste deel van de stenen brug naar binnen. Alles is er nog precies zoals de laastste bewoners het hebben achter gelaten. Je loopt dan door de lange gang vol wandtapijten en een 18de eeuwse draagkoets naar de 'Grote Zaal', de belangrijkste kamer van een kasteel. Boven, op de eerste etage zijn de slaapkamers met de 200 jaar oude hemelbedden. Daar kan je maar beter niet meer in gaan liggen want dan zak je er vast doorheen.

Bediende of bezorger
Ga je als bediende of een bezorger dan moet je via het onderste deel van de brug naar binnen. Je komt dan in de keuken waar alles nog net zo is als vroeger. Ga maar over allebei de bruggen, dan zie je tenminste alles.

     
 

Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
Amerongen
tel. 0343-454212

In verband met achterstallig onderhoud is het kasteel tijdelijk niet meer opengesteld voor bezichtiging.

Openingstijden 2011
Gehele jaar geopend (behalve Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag) van dinsdag t/m zondag van 11:00-17:30 uur.

Prijzen 2011
Volwassenen € 12,50
Kinderen t/m 12 gratis
13 t/m 18 jaar € 6,-
Gezinskaart € 25,-
Groepen voortgezet onderwijs € 5,-

Bereikbaarheid
Per auto: Amsterdam, Utrecht, richting Amersfoort, afslag Maarsbergen/Leersum, richting Leersum-Amerongen
Per trein: via NS-stations Driebergen, Utrecht CS of Amersfoort
reisinfo OV 0900-9292